Училищен живот

Приемът за безплатните ИТ обучения за ученици на Училищна Телерик Академия в Първомай е отворен

Ученици от 5-7 клас и 12 клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври

Първомай, 1 септември 2022 г. Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до 12-ти клас, обяви нов прием за школите си през учебната 2022/2023 година. Над 2900 деца и младежи в 3-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 2 октомври.

Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година, започвайки от края на октомври, а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмата в гр. Първомай се реализира в сътрудничество със СУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ и с подкрепата на Бианор.

„Живеем във времена, в които дигиталните умения стават все по-важни за успеха на всеки ученик. Вярвам, че за всички нас бъдещата успешна реализация на децата е от изключително значение. Щастлив съм, че нашите школи са трамплин към постигането на равен достъп до технологично обучение на ученици от цяла България и в програмите ни им показваме необятния свят на програмирането и дигиталните технологии. За тази цел, и през учебната 2022/2023 година разширяваме мащаба до 140 школи в 47 населени места“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Кандидатстване и приемен тест

Процесът на кандидатстване става онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия и включва попълване на форма за кандидатстване, както и приемен тест, който трябва да се попълни до 2 октомври. 

Ново разпределение на програми по възрастови групи

От тази учебна година, обученията за 12 клас ще се провеждат само в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват за една от три програми – „Дигитални науки“, „Разработка на игри“ и „Уеб програмиране“.

Обученията за 5-7 клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да се запишат в програма „Разработка на игри“.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

Празник на буквите

Първокласниците ни вече са грамотни!
Поздравления за учителите М. Делчева и Й. Димова, Венче Колева и Таня Ангелова, Светлозара Генова и Дарина Запрянова.

Световния ден на поезията

Учениците от IIIв клас с учител г-жа В. Янкова отбелязаха Световния ден на поезията. Римуваха думи, откриваха рими в произведения за пролетта на български автори и се опитаха да творят.

Областен кръг на НОИТ

Иван Димитров и Веселин Тенев от Xб клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“, и Деница Рашкова и Здравко Христов от XIIб клас, профил „Софтуерни и хардуерни науки“, защитиха достойно името на училището ни по време на провелия се на 17 март областен кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Успех, деца!

Час по английски език

Учениците от VIIIа клас, специалност „Туристическа анимация“ с интензивно изучаване на английски език, се запознаха с националния празник на Ирландия. Денят на Свети Патрик се отбелязва на 17 март в чест на светеца покровител на страната.
 Учител по английски език на учениците е г-жа В. Танева.

Националното състезание по руски език за зрелостници “Я знаток русского языка”

Отлични оценки за Станимира Кисова, Елина Батинкова и Виктория Иванова на Националното състезание по руски език за зрелостници “Я знаток русского языка”, организирано от ПУ “Паисий Хилендарски”! Учител по руски език на учениците е г-жа Р. Муратева.

НП "Участвай и променяй-родителят, активен партньор в училищния живот"

Учениците от II.в клас с учители А. Ботева и Е. Дичева с иновативен урок по НП „Участвай и променяй-родителят, активен партньор в училищния живот“.

Международният ден на числото 3,14

По случай 14 Март-Международният ден на числото 3,14 (Пи), учениците от СУ „Проф.  д-р Асен Златаров“, отбелязаха празника с много интересни идеи.

За 12-та поредна година СУ "Златаров" участва в състезанието Spelling Bee

Константин Николов (VIб) и Ивайло Динков (Vб) са класиралите се на първо и второ място в училищния кръг на състезанието Spelling Bee, което се проведе на 01.03.2022 г. И двамата ученици имат право да участват на регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март, 2022 г.
Константин Николов печели училищния кръг за втора поредна година. 
Г-жа Лозева (организатор и координатор на състезанието в училище) сподели, че е впечатлена от упоритата работа и прекрасното представяне на всички „пчелички“.

"Политическия живот в България в периода 1918-1923 г.

Учениците от VIIв клас, „потънали“ в темата за „Политическия живот в България в периода 1918-1923 г.“. Съчетават дигитални технологии и традиционни подходи – след работа с електронни ресурси, извличат факти от научен текст и исторически изображения, развиват умения за критично мислене, ситематизиране на информация, отделяне на важно от второстепенно, откриване на ключови понятия и изрази, за работа в малка група и създават нов продукт – работен лист, тип постер, който на втори етап ще бъде допълнен с подходящи изображения.

3-ти март

Учениците от IIа клас отбелязаха Деня на свободата с игри и предизвикателства. Гостуваха им г-жа Д. Момчилова, старши учител по история и цивилизации и г-жа Д. Петрова с ученици от ЦОУД.

Ден на розовата фланелка

Отбелязване на Световния ден за борба с тормоза и насилието, наричан още Ден на розовата фланелка. 

Коледен благотворителен базар 2021 г.

Със събраните средства бяха закупени три телевизора и дарени на възрастните хора от ДПЛФУ в с. Езерово.

Доброволци от БМЧК зарадваха деца, лежащи в Детско отделение на МБАЛ Първомай с подаръци за Коледа. 

Будители народни

Читалищни дейци гостуваха на учениците от 1б клас с учители Венче Колева и Таня Ангелова и проведоха съвместен урок на тема „Будители народни“, посветен на 1 ноември, Ден на народните будители.

Дни на сини кариери

Ученици от 9в клас участваха в петото издание на „Дни на сини кариери“, провело се в периода 01-03 декември 2021 г.

"Dance party" - събития в Европейската седмица на програмирането CoodWeek

Ученици от 12б клас, профил Софтуерни и хардуерни науки с класен ръководител и учител по ИТ г-жа Татяна Попова, представиха пред ученици от начален етап най-популярните езици на визуалното програмиране.

НП "Участвай и променяй- родителят, активен партньор в училищния живот"

Посещение на библиотеката и детски отдел в ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ и среща с родители на ученици от начален етап по НП „Участвай и променяй- родителят, активен партньор в училищния живот“.

Младежка музикална среща 2021г

Ученици от СУ „Златаров“ с отличие (грамота и статуетка) на второто издание на Младежка музикална среща 2021г. в гр. Свиленград. Музикален ръководител – г-н Севил Маринов. 

Международен ден на туризма

Ученици от 9а клас, специалност „Туристическа анимация“ отбелязват 27 септември – Международен ден на туризма.

Модул "Културните институции като образователна среда"

Посещение на Етнографски музей Етър с ученици от прогимназиален етап по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

"Дни на безопасността на ROADPOL" в Европейската седмица на мобилността 16-22.09.2021г.

Четвъртокласници в инициативата за намаляване на загиналите при пътно- транспортни произшествия с посланието на кампанията „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Откриване на новата учебна 2021/2022 година.